sâmbătă, 3 decembrie 2011

Voileipäkakut - Tortul sandwich finlandez



L-am indragit de cum i-am vazut ingredinetele,imbinate delicios de bine, si ornamentul uimitor de ingenios..Ai zice ca e tort de-adevaratelea daca n-ai sti ce ascunde sub mantia de frisca.
Dar cum sa zici cand pe haina isi poarta nazdravan paiete din castraveti sau feliute de sunca ,margele?Marar si carlionti de mazare ,ardei si inele de ceapa ii pot sta salba la gat.
Tortul finlandez e chiar o ghicitoare..

Ne trebuie urmatoarele:
  • 1 punga de paine alba ,feliata mare,dreptunghiulara
  • 125-250g branza topita
  • 2 conserve mici peste ,ton ,in suc propriu
  • 125-250g crème fresh(crema de branza)
  • somon afumat cam 100x 50x 20mm sau un peste rosu
  • vegeta sau supa cub
  • 250g vispikream=smantana dulce la cutie(frisca fara zahar si arome)
  • Frunze de ceapa verde
  • Ceapa rosie
  •  icre colorate, rotunde, pentru ornament sau alte legume,felii de peste,sunca,masline,toate inchipuirile...

Se ia paine feliata mare alba ,se inlatura frumusel marginile.Asta pentru estetic.
Compozitia 1: 125g branza topita o amestecam cu pestele Ton din conserva si cu ceapa rosie taiata solzisori
Compozitia 2: 250g crème fresh sau bounjour se amesteca cu ceapa verde taiata foarte mic, cu marar si cu pestele afumat taiat cuburi mici
Se face un sirop de apa fiarta + supa cub se insiropeaza painea sau de la supa de gaina care fierbe deja pe foc.
Asezam 3 sau 4 felii de paine pe un platou,asa,de-a lungul, le insiropam si intindem compozitia 1
Punem 3 sau 4 felii de paine deasupra, le insiropam si intindem compozitia 2
Repetam operatiunea pana terminam ingredientele asa incat sa avem deasupra un rand de paine insiropata.


Totul se imbraca in frisca batuta.Asa cum am zis se foloseste smantana dulce care nu are zahar.
Ornezi cu marar, ceapa verde taiata inele, icre colorate (rosii sau negre), piper colorat (rosu sau verde) boabe mari rotunde .
In loc de peste se poate face tortul asta si cu sunca, salam.

E o surpriza si un  deliciu.
Pofta mare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu