sâmbătă, 31 martie 2012

Cozonac in doua culori



1/2 kg faina
250 gr lapte
25 gr unt
4 linguri ulei
3 galbenusuri
1/2 lingurita sare
150 gr zahar
zahar vanilinat
coaja de lamaie
esenta rom
3-4 linguri cu varf de cacao ,cat vrem de colorata .Daca folosim cacao neagra (dr Oetker)e mai buna.
30 gr drojdie proaspata sau un plic de drojdie praf dr Oetker(e foarte buna,scrie pe ea ca e pentru 500 gr faina)

Se cerne faina intr-un vas (e bine sa avem o strecuratoare mai mare cu sita potrivita,eu prin aia cern faina).
Drojdia se pune cu o cana de lapte(luata din cantitatea totala) abia caldut si o lingura de zahar (luata din cantitatea totala de 150 gr),sa se dizolve.

Din faina luam o cana  si o amestecam in drojdia cu lapte.Se face o pasta moale care se lasa sa creasca.Asta e maiaua.


Se pune o bucatica de unt (pachetul de unt se imparte in doua si apoi jumatatea in alte doua parti.Se taie o jumatate dintr-una din partile rezultate) in faina din vas.

Se fierbe restul de lapte cu jumatate din cantitatea de zahar.Fierbinte se rastoarna peste faina cu bucatica de unt si se lasa sa se racoreasca.

Galbenusurile se freaca cu sarea ,doua lingurite de zeama de lamaie ,zaharul ramas si esentele dorite.Se mixeaza sau se freaca bine cu o lingura de lemn pana se fac o crema frumoasa.

Peste faina, in care s-a topit untul cu laptele si care s-a racit ,punem crema de galbenusuri,maiaua si framantam cu pumnul strans imitand un malaxor.He,he !Malaxor,i-auzi la mine!

Impartim coca in doua .In una punem cacaua si o amestecam bine .Apoi adaugam cate o lingura de ulei (in total doua) si nu mai framantam,doar o dezlipim asa de pe margini spre interior ,o ajutam sa patrunda uleiul.

Asa procedam si cu partea alba (galbuie de fapt) ,ii incorporam doua linguri de ulei.
Rezulta o coca moale ,lipicioasa un pic.O lasam la crescut.
Dupa ce creste ea ,asa bine, o intindem (cu mainile date prin putin ulei) pe masa unsa cu ulei (daca vrem ii punem umplutura de nuci cu albus batut spuma,stafide rahat) si o rulam.Asa procedam si cu cea alba si cu cea neagra .Intindem si rulam apoi le impletim.
Putem sa mai facem si urmatorul joc de culori:
-impartim fiecare parte in cate doua bucati ,rezulta patru bucati,doua albe,doua negre.Le intindem pe masa unsa cu ulei
-suprapunem cate doua ,una alba,alta neagra ,le rulam intr-un sul si apoi rasucim cele doua suluri.
Iese mai satirat.
Punem cozonacelul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina sau in tava in care am pus hartie de copt.
  Ungem cu galbenus si lasam la cald  pana creste deasupra tavii.
Dam la cuptorul incins la 180 *(pentru cine are grade) ,cine nu are ,la foc potrivit, si lasam pana se rumeneste.Incercam cu paiul (cam dupa 30 min) ,cu scobitoarea sau batul pe care facem frigarui.Daca nu se ia coca pe el e gata.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu