vineri, 30 decembrie 2011

Tort Diplomat


  • 1/2 kg frisca
  • 4 oua
  • 300 gr zahar
  • 3 plicuri gelatina (30 gr)
  • 1 cutie piscoturi sampanie
  • 100 ml lapte dulce
  • 1 conserva ananas
  • 3 kiwi
  • doua portocale
  • conserva compot caise
  • conserva mandarine
  • vanilie (zahar vanilat) 
 Putem folosi sortimente diverse de fructe sau numai unul,dupa cum dorim.Nu trebuie sa le avem chiar pe toate enumerate de mine.
Se pune gelatina la inmuiat cin compot de fructe.E mai bine in compot pentru ca ii piere mirosul specific.

Se pregatesc fructele .Se taie in cubulete si din cateva facem figurine diverse pentru ornat.Se pun intr-un vas sa se scurga de zeama.
O cratita potrivita se unge cu unt si se imbraca intr-un celofan sau punga unsa si ea cu unt.
Pe aceasta suprafata aranjam fructele decupate ca decor.

Batem frisca si o punem alaturi ,sa o avem la indemana
Daca nu are zahar(e o smantana dulce) ii punem doua linguri zahar pudra si un zahar vanilat.
Separam albusurile de galbenusuri.
Batem albusurile spuma cu 100 gr zahar.Intai albusurile se bat cu un praf de sare ,pana se fac o spuma moderata ,apoi se pune zaharul lingura cu lingura ,dupa care se bate (se mixeaza ) pana se face o spuma ferma ,care se tine bine pe tel (imaginea de mai jos).
Se freaca galbenusurile cu 200 gr zahar ,un praf sare pana se fac crema ,cresc in volum.Se dilueaza cu laptele si se pune pe baie marina amestecand continuu pana devin o crema spumoasa ,alifioasa(ca o smantana).Se pune esenta de portocale (sau de care vrem).Vasul in care e gelatina hidratata cu compot (sau apa)se pune cu fundul in apa fiarta in care am avut crema pe baie marina .O tinem acolo,fara sa fie pe foc pana la topire.Apoi se incorporeaza in crema de galbenusuri.Intai se pune o lingura-doua din crema de galbenusuri in gelatina ,omogenizam ,si apoi se incorporeaza gelatina in crema.


Crema astfel obtinuta se incorporeaza in albusurile spuma usurel amestecand cu miscari circulare ,cum v-am explicat la blat.Apoi se pune si frisca batuta .Se lucreaza totusi repede ca sa nu se intareasca gelatina .De aceea trebuie sa le avem dinainte toate la indemana,frisca batuta,albusul batut,fructele tocate,vasul pregatit...
In vasul in care am aranjat fructele decor ,peste punga unsa,punem un strat din crema obtinuta ,apoi fructe tocate si scurse de zeama.Atentie !Nu exageram cu fructele ,sa nu fie foarte multe.
Putem renunta la albusuri daca nu ne place ideea de albusuri crude in compozitie.
Peste astea punem piscoturi insiropate in compot.Uemeaza un strat de crema cu fructe si terminam cu piscoturi.Daca mi-am ales un vas cu diametru mai mare nu au ajuns piscoturile sa se formeze o suprafata perfecta dar nu-i bai,merge!

Il dam la rece sa se intareasca.Cateva ore ar trebui.
Il aducem la ornat ,sa-l papusim un pic.Cum?
Punem platoul pe care dorim sa-l asezam ca un capac pe vasul in care e tortul si cu o miscare hotarata il intoarcem invers.

Ne uitam bine la el sa vedem daca are mici imperfectiuni si le acoperim cu frisca sau cum ne place..radem ciocolata,punem fulgi de cocos...
Pofta mare!

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu