sâmbătă, 3 decembrie 2011

Tort de mere intregi

 Pandispanul folosit aici imi e de trebuinta la aproape toate torturile.Il las asa simplu sau adaug cacao, dar asta e baza.

Se curata merele de coaja .Scoatem si cotoarele cu un dispozitiv special.
Intr-o cratita punem vreo 4 linguri de zahar ,rasfirate prin toata cratita si vreo 30 de grame de unt ,bucatele aruncate care incotro.Dam la cuptor si cand marul e moale la atingere ,e bine,s-a gatat faza aista.
Lasam sa-si traga sufletul ,sa se raceasca.Vorbeam de mere ,nu de noi care dam pe fuga sa luam 4 oua de la rece,le spargem,separam albusurile de galbenusuri si incepem sa batem (sa mixam ,ca doar ne-am modernizat) albusurile cu un praf de sare ,pana se fac spuma.Adaugam zaharul lingura cu lingura,dupa fiecare batem energic pana devine o alifie lucioasa care sta bat,nu mai cade de pe tel .Arata ca o halvita.
Eu trebuie sa simt forta bratului in spuma albusului ,altfel nu-mi vine bine.N-am renuntat la tel.


Musai vasul in care punem albusurile trebuie sa fie perfect uscat,fara picatura de apa.La fel si telul.
Amestecam cu o lingura galbenusurile si le punem peste albusuri.Din momentul asta nu mai folosim telul sau mixerul.Luam o lingura si cu miscari circulare,sus-jos ,incorporam galbenusul

         

Apoi incorporam faina ,lingura cu lingura,tot usor ,circular,sa nu se lase albusul.
                      
                                 


 In golurile merelor din cratita lasata la odihna punem nuci,bucatele de portocale,dulceata,ananasi...sau ce ne mai gandim.
Turnam acest blat de pandispan,caci despre ele e vorba,peste merele din cratita ,nivelam si gata.Chiar daca se mai vede cate un pic mar nu-i bai.Dam fuguta la cuptor,la 180 de grade si cam 25-30 min il lasam sa se faca frumos,auriu.Nu deschidem cuptorul ca se lasa frumusete de pandispan.Testam cu scobitoarea daca ochii sunt neincrezatori.Infigem scobitoarea si daca se ia aluat pe ea nu-i de bine ,mai lasam.
Cand e gata copt, scoatem cratita ,ii punem capac un platou si rapid intoarcem invers astfel va veni cu merele in sus la buna vedere.






Si rasturnata cu fundul in sus:




Putem lasa sub forma de prajitura ,daca facem in tava dreptungiulara ,patrata sau ornam cu frisca si decoram cum ne taie ....imaginatia ,sub forma de tort.


   
Sa aveti pofte!








Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu