sâmbătă, 17 decembrie 2011

Sarmale cu orez,ciuperci si stafide

Bune de nu va spun,nu va sfiiti si nici sa nu fiti neincrezatori.
  • 1/2 kg orez
  • sare
  • piper
  • boia de ardei (iute sau dulce,cum preferam)
  • 4 cepe mari sau chiar 5
  • 2 morcovi rasi
  • cimbru
  • 2-3 ardei grasi sau gogogsari
  • doi pumni de stafide
  • marar verde o legatura
  • varza
  • ulei
  • bulion
Daca varza e murata e mai simplu ,ne putem apuca de treaba!Daca nu ,ne opintim la oparit cu ea.O crestam la cotor ,bagam cutitul sa inconjuram cotorul ei si o punem in oala ,la fiert cu apa,sare si sare de lamaie,zeama de lamaie sau bors.Desfacem frunza cu frunza si mai fierbem si pe astea pana devin flexibile.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei pana devine lucioasa,sticloasa sau cum s-o mai spune.
Se pune morcovul ras ,ardeiul tocat marunt ,ciupercile si ele tocate tot maruntel ,sare, condimente .Orezul se spala bine si se fierbe cu supa de pui sau condimente si apa .Cand aproape e fiert se ia de pe foc , scurge de apa ,daca mai are, si se amesteca cu ceapa calita cu legumele.Se pune mararul verde tocat ,putin bulion si se incepe operatiunea de impaturire.
Pe foaia de varza croita cum putem mai bine,sa ne iasa sarmale potrivite ,se pune amestecul cu orez ,ciuperci legume si cateva stafide spalate in prealabil cu apa rece.
 


Punem pe fundul cratitei varza tocata si o lingura de bulion,foaie de dafin,cimbru,maciuci de marar.
Dupa ce am aranjat o hora de sarmale,punem varza tocata ,vreo doua linguri de bulion si iar incepem un strat de sarmale.Terminam cu un strat de varza tocata fin ,fideluta.Punem bulion si pe stratul asta ,picuram ulei ,un rotocol fin,completam cu apa fiarta si bors cat sa le acopere si le dam la cuptor.
Un prieten mi-a daruit un cutit,meserie!
Le dam la cuptor la foc potrivit,nu iute,cam 160 de grade,sa zic, si lasam pana varza e moale la dinti si coapta bine pe deasupra.Zeama lor  trebuie scazuta bine. Daca pe parcursul fierberii scade prea mult mai completam putin cate putin.Nu trebuie sa fie apa multa .


Cam asta e!
Pofta mare!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu