vineri, 30 decembrie 2011

Tort Gabriela


Ingrediente blat:
  • 2oua
  • 125 gr zahar
  • coaja si esenta de lamaie
  • 50 gr faina
  • 50 gr amidon
  • 1 lingurita de praf copt
  • 1 lingura cu varf fulgi cocos
  • suc natural portocale si esenta portocale pentru insirpoat blatul
Ingrediente crema Ganache
  • 250 gr ciocolata alba
  • 300 ml frisca lichida
  • 100 g alune crude macinate grosier si prajite (putem inlocui cu nuci prajite daca dorim)
  • 3 grame gelatina
Ingrediente crema Limette
  • 400 gr iaurt
  • 80 gr zahar 
  • coaja si sucul de la o limette
  • 150 ml frisca lichida
  • 10 gr gelatina
  • 5-6 biscuiti cu bucatele de ciocolata
  • compot de fructe
 Ornament:Jeleu de portocale:
  • 250 ml suc natural de portocale
  • 2 linguri zahar
  • 10 grame gelatina
Blatul:Ouale se mixeaza cu zaharul si doua linguri de apa fierbinte pana se fac crema.Se adauga coaja si esenta de lamaie.
Faina se pune peste amidon ,li se alatura si praful de copt si se cern peste crema de oua.Se adauga si fulgii de cocos.
Compozitia de tort se toarna intr-o forma de tort sau cratita (nu prea mare) tapetata cu hartie de copt.Se coace la aprox.18 de grade ,cam 25 minute.Se scoate si se lasa sa se raceasca .Se taie in doua.Recomandabil ar fi un cutit zimtat dar eu am reusit si cu un cutit normal ,mare ,dar e un cutit de dar,meserias!

Prajim nucile .


Blatul arata asa...spongios!

Biscuitii ii fac bucatele.Tai blatul cu meseriasul care se vede in poza.


Pentru crema Ganache:
-mixez frisca pana devine spumoasa

-pun ciocolata alba cu 1/2 frisca lichida la topit ,pe baie marina si amestec pana se topeste ciocolata.
-gelatina o hidratez in compot
-pun gelatina in crema cu ciocolata alba care e fierbinte ,luata de pe foc.

Incorporez si cealalta jumatate de frisca

Pun nucile sau alunele putin prajite si zdrobite .
Pe un platou pun prima foaie de blat,insiropez cu sirop natural de portocale si esenta de portocale.Pun crema.
 Pun si al doilea blat pe care il insiropam tot cu suc natural de portocala si esenta de portocala.Incercuim totul cu un inel inalt facut din hartie de copt.
Dam la frigider pana facem cea de-a doua crema.
Crema de Limette
Se amesteca iaurtul cu zaharul ,coaja si sucul de la limette.
Gelatina hidratata in compot se pune (vasul) cu fundul in alt vas cu apa fiarta(nu pe foc) pana se topeste.Se pune in crema de iaurt cu prudenta,adica...se ia din crema de iaurt cate o lingura si se amesteca cu gelatina calda ,apoi se incorporeaza totul una in alta.Se lasa la rece cam un sfert de ora apoi se incorporeaza frisca batuta tare ,spuma.
Punem peste  blat si dam iar la frigider pentru cateva ore,2-3 ore sa se intareasca bine.



Glazura :
Sucul de portocale se pune pe foc cu zaharul pana se topeste (zaharul).Gelatina se hidrateaza si se adauga in sucul fierbinte luat de pe foc.Se amesteca mereu.Cand se raceste si prinde o usoara consistenta se toarna peste tort.Se da iar la frigider pana se intareste.



Dupa ce s-a intarit facem decoratiunile dorite.

Pofta buna!
Multumesc Gabriela Cara pentru acest minunat tort!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu