marți, 17 aprilie 2012

Tort cu iaurt si fructe de padure


Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita praf copt
  • 1 plic zahar vanilinat
  • coaja de lamaie
  • un praf sare
Se face un blat obisnuit asa cum l-am prezentat ,doar ca aici in galbenusuri se incorporeaza ulei.
Se separa ouale ,albusurile se bat cu sarea si zaharul ,zaharul vanilinat ,lingura cu lingura (nu tot odata) pana se fac ca o halvita lucioasa si tare,spumoasa.Galbenusurile se amesteca cu uleiul ,usor ,ca la maioneza ,cu coaja rasa de lamaie.Se incorporeaza galbenusurile in albusuri usor si apoi se pune faina cernuta ,amestecata cu praful de copt.Daca preferam blatul cu cacao ,incorporam cacao si reducem din cantitatea de faina.
Punem in forma de tort sau cratita unsa cu margarina si tapetata cu faina(sau cu hartie de copt) si coacem la 180 * cam 20 minute.Nu deschidem cuptorul!!!

 Crema :
500 gr frisca (smantana dulce,nu are zahar)
400 gr iaurt
2 plicuri gelatina dr Oetker
1 plic zahar vanilinat
8 linguri zahar
Gelatina o punem in apa rece sau suc de fructe ,punem apa cat sa treca 2 cm deasupra ei.O lasam cam 15 min sa se umfle apoi punem vasul in care e in alt vas cu apa fiarta dar NU PE FOC.Gelatina se topeste si se face lichida.
Batem tare frisca tare.Iaurtul(la temperatura camerei) il amestecam cu zaharul si zaharul vanilinat iar apoi incorporam din el intai doua -trei linguri in gelatina topita si apoi omogenizam gelatina in tot amestecul de iaurt cu zahar.
Deci gelatina trebuie incorporata cu grija .
Amestecam crema de iaurt cu frisca batuta.Putem opri putina pentru ornat daca dorim.
Blatul l-am insiropat bine cu sirop dintr-un compot de piersici (daca nu aveti puteti face un alt sirop pe foc) .
L-am pus in forma de tort (il puteti pune intr-o tava inalta dar nu foarte mare) ,pe margine am captusit cu hartie de copt si apoi am pus fructe ,am turnat crema peste care punem iar fructe.Putem opri cateva mai frumoase pentru decorul deasupra jeleului.
Dam la rece.Peste un sfert de ora ,20 minute punem glazura.
Putem taia in doua blatul daca dorim ,insiropam si intercalam crema si fructe.

Glazura:
500 ml lichid (poate fi :zeama de la fructele congelate,compot,lichior)
2 plicuri tort gelee dr Oetker ,rosu
4-5 linguri zahar
4 linguri lichior de fructe (daca avem)

Punem intr-un vas tort gelee cu zaharul si incorporam lichidul putin cate putin .Dam pe foc 1 minut si apoi il turnam peste tort.Dam la rece pana se incheaga si apoi punem cateva din fructele mai frumoase pe deasupra.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu