luni, 31 decembrie 2012

Tort cu piure de mango, pere si crema bavaroise

  • Blatul se compune din doua grupaje
  • Primul :
  • 30 gr zahar
  • 30 gr miere
  • 1 albus
  • 60 gr migdale macinate sau putem folosi nuca macinata
  • 3 galbenusuri
  • un praf sare
  • Al doilea :
  • 3 albusuri
  • 35 gr zahar
  • 45 gr faina
  • un praf sare
  • Crema Bavareza:
  • 100 ml lapte
  • 30 gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 5 gr gelatina
  • 200 gr frisca lichida
  • esenta de portocala
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 40-50 gr zahar pentru caramelizat (daca folosim smanatana dulce ,fara zahar putem pune chiar 60 gr zahar)
  • 360 gr frisca lichida
  • vanilie,esenta
  • 5 gr gelatina dizolvata in 4 linguri de apa sau compot
  • 4 galbenusuri
  • Jeleul de fructe :
  • Am facut un piure din fructele dintr-un compot de pere si mango,mi-a iesit cam doua cani de piure ,doua cani mari .
  • trei bucatele mici (patratele ,ca la ciocolata) de glucoza
  • doua linguri de zahar numai daca il vreu mai dulce ,mie mi-a fost suficienta glucoza
  • 10 gr gelatina
Blatul :Se bate albusul spuma tare cu un praf de sare, si zaharul (30 gr)apoi se adauga mierea si se bate (mixeaza) in continuare ,apoi incorporand migdalele macinate.La urma am pus galbenusurile ,incorporandu-le cu blandete ,ca la orice blat. Separat am batut 3 albusuri sarea ,apoi cu zaharul(35 gr) ,pana obtinem o spuma tare ,apo am incorporat usor faina . Am amestecat cele doua compozitii cu grija sa nu se lase albusul. Am pus in forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina .Putem pune hartie de copt in loc de tapetare.Am copt la cuptorul incalzit ,cam la 180*C.Facem testul cu scobitoarea sa vedem cand s-a copt ,daca se ia pe scobitoare compozitie mai lasam la copt.Incercam coacerea cam dupa 20 minute.
Crema bavareza :
Batem frisca lichida .Gelatina o punem la inmuiat in trei linguri de apa sau compot.Galbenusurile le mixam cu sarea ,zaharul ,laptele si le punem pe foc pe bain-marie ,amestecand mereu, pana se ingroase ca o smantana. Le tragem de pe foc si in apa folosita pentru ele pentru bain-marie punem vasul in care sta gelatina cu apa ,asta pentru ca sa se dizolve ,sa se faca lichida. Adaugam gelatina in crema de galbenusuri (cu precautie,intai punem o lingura ,apoi doua ,din compozitia de galbenusuri in gelatina ,apoi turnam aceasta in toata crema de galbenusuri ),o lasam sa se raceasca ,amestecand in ea si apoi ii incorporam frisca batuta spuma .
Crema de vanilie:
Se pune frisca la fiert ,amestecand mereu in ea.Separat caramelizam zaharul iar cand are culoarea mierii se adauga putin cate putin in frisca fierbinte.Se ia de pe foc ,se pune esenta de vanilie si cand e usor calduta se adauga galbenusurile amestecate intr-o pasta omogena.Se da din nou pe baie marina pana cand se face o crema ca o smantana subtire.Se ia de pe foc si se pune apoi gelatina(topita,lichida,pe bain-marie) ,tot asa cum am mai spus.Intai se pune o lingura,doua , din compozitie in gelatina ,apoi rasturnand aceasta in toata crema. Se lasa crema sa se raceasca la temperatura camerei
Am facut piureul de fructe si l-am pus la frigider pana a doua zi . A doua zi am dizolvat gelatina in putin suc si am topit-o pe bain-marie cu glucoza. Am amestecat cu piureul de fructe.
Asamblare : Am trei forme de tort ,cu pereti detasabili, de marimi diferite ,pentru blatul de tort am folosit marimea medie ,pentru asamblat am folosit marimea mica. Am pus o farfurie adanca pe forma cea mica de blat de tort ,am imbracat peste farfurie ,tot fundul tortului (care ulterior va deveni fata tortului) in folie si am prins inelul.Pe marginile inelului am pus hartie de copt apoi am turnat crema Bavareza .Am dat la frigider sa se intareasca apoi am pus crema de vanilie si apoi blatul si am dat la frigider pentru mai mult timp ,eu pana a doua zi . A doua zi am intors tortul invers si cu grija am desfacut peretii detasabili .Am dat la o parte farfuria ,cu ajutorul careia am format craterul in tort,si am pus piureul de fructe pe care l-am amestecat cu gelatina topita .Am pus la intarit si dupa cateva ore am decorat .
Fiuuu!!!Nu credeam sa-mi iasa ,cu atata nebunie dar a iesit total delicios !

 




Decorurile le-am invatat de la Anastasia,le gasiti video pe blogul ei, Clipe dulci .Dupa cum mi-a spus ea trebuie facute pe un material care nu se indoaie (am folosit un celofan tare ) , in forma dreptunghiulara .Se fac din ciocolata alba topita pe bain- marie.Ciocolata trebuie sa fie de calitate ,eu am folosit Heidi .Am inteles ca e buna si Primola.




2 comentarii:

  1. Ai facut un tort foarte delicios :), ma bucur ca ai incercat decorul, ca sa-ti iasa mai perfect si cu colt ca la un cornet, sa faci totusi fasiile pe care aplici ciocolata dreptunghiulare :)
    Multumesc pentru felicitari :) La multi ani cu multa sanatate si realizari :-* !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Anastasia !La fel si tie !

    RăspundețiȘtergere