vineri, 24 august 2012

Prajitura cu lemon curd si afine - Blueberry and lemon cake





     Blatul este facut din :
  • 10 oua
  • 10 linguri de zahar
  • un pic de sare
  • 12 linguri faina
  • o lingura ulei
  • o lingura apa minerala
  • vanilie
  • un varf de lingurita de bicarbonat stins cu o lingurita de otet
  • o cana de afine
Se separa albusurile de galbenusuri .Albusurile se bat spuma cu sarea si apoi se adauga zaharul ,lingura cu lingura si se bate dupa fiecare ,cu telul ori cu mixerul, pana se face o spuma lucioasa,tare.
Galbenusurile se amesteca pana se pastesc (se fac o pasta) ,se pune lingura de apa minerala si lingura de ulei si se incorporeaza foarete delicat in albusuri cu miscari circulare de jos in sus ,am mai explicat la alte torturi ,cu poze si toate secretele unui blat reusit.Se incorporeaza si faina ,lingura cu lingura ,sau prin presararea chiar a doua linguri de faina peste albusurile spuma si amestecarea tot delicata ,sa nu se lase albusul .Se repartizeaza afinele (presarate cu putina faina )pe toata suprafata blatului si se da la copt.
Se coace in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt,la foc potrivit (180*).

 Lemon curd e o crema de lamaie.
Ingrediente :
  • 3 lamai ,coaja si zeama
  • 300 gr zahar.
  • doua galbenusuri si doua oua intregi
  •  un pachet unt ,nesarat,de 80-85 % grasime,de calitate
  • doua linguri de amidon alimentar
Lamaile se rad de coaja ,se storc de zeama si se amesteca cu zeama,coaja cu zaharul,amidonul ,ouale si se pun pe baie marina.Nu trebuie sa fiarba.Se amesteca pana se face o crema subtire .Se trage de pe foc si se incorporeaza untul taiat bucatele.Se amesteca bine pana la omogenizare .
Se lasa la racit.
Pentru aceasta prajitura am amestecat lemon curdul ,rece ,cu o cutie de frisca (batuta spuma ) de vreo 400 -500 grame.






Blatul se taie pe lungime in doua ,deci tava de la aragaz se imparte in doua iar fiecare parte se taie in sectiune iar in cate doua .Rezulta patru parti care se insiropeaza bine ,se ung cu crema peste care mai presaram afine ,se suprapun si se imbraca totul in crema.
Colorantii au fost naturali : afine zdrobite si lamaia.Am ras si putina ciocolata alba.

Buna ! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu