marți, 21 august 2012

Gogosi puficioase


Am reusit si o reteta de gogosi pline la mijloc,pufoase si aromate.
Recunosc ca nu-mi ieseau decat cele goale la mijloc ,care erau umplute rapid cu dulceturi sau alte fineturi.

Ingrediente:
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata sau un plic uscata
  • 1 ou
  • 25 gr unt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri zahar
  • 200 ml lapte dulce
  • un pic de sare (cam un varf de lingurita)
  • coaja rasa de lamaie
  • vanilie,esenta de rom
  • zahar amestecat cu zahar vanilinat ,pentru pudrat
  • ulei pentru prajit
Daca folosim drojdie proaspata o dizolvam in 50 ml lapte caldut , daca folosim drojdie uscata o amestecam pur si simplu in faina.

Laptele(restul de 150 ml ,daca folosim drijdie proaspata) il punem pe foc cu zaharul dar nu-l fierbem ,doar il incalzim pana se topeste zaharul.Punem esentele ,coaja de lamaie si il lasam sa se raceasca.
 Punem faina intr-un vas mai mare (sa aiba loc sa creasca) , o amestecam cu drojdia inmuiata in lapte (sau drojdia uscata ), oul, untul topit dar nu fierbinte, praful de sare, si laptele, in care am topit zaharul cu esente ,abia caldut.
 Framantam bine , dupa care adaugam uleiul si mai framantam vreo 10 minute pana se desprinde de pe peretii vasului. Lasam aluatul sa creasca la cald pana isi dubleaza volumul ,dureaza in jur de-o ora ,sa zic.
Presaram faina pe masa si intindem aluatul ,uniform, in grosime de aprox 4- 5 mm.Taiem coca rondele cu un pahar mai larg la gura .Resturile de la decupat le mai framantam un pic si le intindem iar intr-o foaie la fel ca primele .
Lasam sa creasca rondelele cam 30 de minute.
Le prajim in ulei ,pe amble parti, intr-o cratita nu prea larga dar mai inalta ,sa poata gogoasa sa se coaca bine.
Le scoatem pe un platou , pe servetele absorbante , si le pudram cu zahar cernut prin strecuratoare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu