joi, 29 martie 2012

Prajitura cu nuci caramelizate





Blat :
  • 9 albusuri
  •  18  linguri cu varf zahar
  • trei plicuri zahar vanilinat
  •  sare(cate un varf de cutit pentru fiecare blat din 3 albusuri)
  • esenta rom
  •  1/2 lamaie (zeama de la ea)
  • 9 linguri pline cu varf de nuci prajite un pic si pisate la punga,mai marunt (le punem intr-o punga de plastic,le acoperim cu un prosop si le luam la batut cu toporul de snitele)
 Crema nr 1 :
  • un pachet unt
  • 9 galbenusuri
  • 100 gr lapte dulce
  • 8 linguri de zahar
  • zahar vanilinat
  • un varf cutit de sare 
Crema nr2:
1.5 kg  mere  (acrisoare de preferinta)

 Nuca in caramel:
Se ard 4-5 linguri de zahar pe foc ,se pun nucile prajite putin si se toarna pe hartia de copt.Dupa ce se racesc se piseaza.

Blaturile:
Am facut 3 blaturi separate ,din trei albusuri .
Se bat 3 albusuri spuma cu un varf de cutit sare ,apoi se pun pe rand 6 linguri de zahar,batandu-se energic dupa fiecare lingura.Se pune un pic de zeama de lamaie si se mai bate si pe baie marina.Se trage de pe foc ,se bate in continuare ,se incorporeaza esenta de rom si nucile pisate marunt.
Se coace pe foaie de copt unsa cu unt sau margarina,pusa pe fundul unei tavi , la foc foarte mic .Cam 1/2 ora dureaza.Se dezlipeste blatul cand s-a racit.
Se repeta operatiunea pentru alte doua blaturi.
 

Crema nr 1 :
  • un pachet unt
  • 9 galbenusuri
  • 100 gr lapte dulce
  • 8 linguri de zahar
  • zahar vanilinat
  • un varf cutit de sare
 Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se fac spuma .Se adauga laptele si se omogenizeaza.Se pune pe baie marina si se amesteca mereu.Nu parasiti locul de munca ,pericol de a se face oua ..omleta cu jumari!!!
Se amesteca pana se face o crema de consistenta unei smantani .Nu insistati sa se ingroase mai mult pentru ca exista pericolul branzirii cremei.
Se lasa la racit.
Untul, la temperatura camerei , se freaca pana se face o crema .Se adauga in el,lingura cu lingura crema de galbenusuri .


Crema nr.2:

Merele se spala ,se curata de coaja si se se dau pe razatoare,pe cea cu gauri mai mari un pic,nu pe cea foarte fina.Se pun pe foc si se fierb cu putina zeama de lamaie pana isi lasa zeama proprie .Se pun apoi doua, trei  linguri de gris si se fierb bine.Nu am mai pus zahar pentru ca exista destul in celelalte.
 
Asamblarea:
Blatul de bezea se suprapune cu cremele de vanilie si mere .Se termina cu un strat de crema de vanilie peste care se pun nuci prajite si caramelizate pisate mai grosier.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu