duminică, 8 septembrie 2013

Deliciu cu pere si pepene galben

Un deliciu de vara ,de toamna ,de orisicand....
Cu o zi inainte de a ne apuca de treaba punem iaurtul la scurs intr-un tifon si il lasam in frigider.

Blatul:
Am preferat un blat mai dietetic .Am sa prezint si varianta dietetica,in caz ca difera de cealalta ,in paranteza L-am facut din:

  • 4 oua 
  • un praf de sare
  • 4 linguri de zahar (varianta dietetica :4 pastile de indulcitor ,zdrobite,praf )
  • 4 linguri de faina (dietetic :doua linguri de Gustin ,adica amidon alimentar si patru linguri de tarate de ovaz)
  • doua linguri de iaurt degresat ZUZU
  • 1 lingurita praf de copt
Ca la orice blat ,separam albusurile de galbenusuri ,batem albusurile spuma tare cu praful de sare si zaharul .
Galbenusurile se amesteca cu iaurtul ,faina amestecata cu praful de copt iar apoi se incorporeaza cu grija ,prin miscari circulare ,de jos in sus in albusurile spuma.Se pune la copt in tava mare de la aragaz pe foaie de copt si se lasa la foc potrivit cam 20 min.Se face testul scobitorii: intepam aluatul si nu se ia pe scobitoare , e gata.

In cazul variantei dietetice batem albusurile spuma cu sarea ,galbenusurile le amestecam cu indulcitorul ,iaurtul si fainoasele (taratele si amidonul alimentar ,praful de copt ) iar poi le adaugam spumei de albusuri prin incorporare usoara ,sa nu se lase spuma .Punem la copt pe hartie de copt si lasam pana se aureste un pic pe margine.

Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.
Pentru ca sa asamblam prajitura cu prajitura ne trebuiesc niste forme rotunde mici ,speciale pentru asa ceva.

  • Daca nu le avem putem coace blatul in forma de tort si il asamblam ca atare.
Pentru aceasta decupam din blat cu ajutorul formelor iar restul ce ne ramane il zdrobim.Il putem folosi ca decor sau in interiorul prajiturii.In fiecare forma bagam cate o punga mica din plastic iar la baza punem blatul.
Daca folosim forma de tort imbracam peretii formei in hartie de copt si la baza puem blatul.
Pentru crema avem nevoie de :
  • 7 -8 pere 
  • 3-4 felii de pepene galben
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri de gelatina
  • 2 iaurturi ZUZU ,mari degresate
  • 250 gr frisca (pentru varianta dietetica putem renunta la ea)
  • 1 jeleu pentru fructe (se gaseste la Carrefour cu diverse arome)
  • 2 linguri de zahar (varianta dietetica :zaharina )
Perele se curata de coaja si se scobesc de cotor iar apoi se taie cubulete .Procedam si cu pepenele la fel.Jumatate din ele le dam prin blender si facem un nectar delicios .Sa nu cumva sa-l beti!Alooo !Nici nu-l gustati ca sigur prajitura e compromisa!
Gelatina o punem la inmuiat in apa rece (punem apa putina ,cam cat sa o acopere ,ulterior mai picurand cate putin ,sa se umfle bine)cu o jumatate de ora inainte de ne apuca de treaba ,sau chiar o ora. Nu trebuie pusa apa multa pentru ca o punem ,vasul in care ea sta sa se inmoaie il punem intr-un altul in care am fiert apa .Acolo o lasam pana se lichefiaza .Nu o punem direct pe foc ci doar o asezam capac la un alt vas cu apa fiarta.
Frisca o batem spuma .
IAURTUL IL SCURGEM INTR-UN TIFON .Eu l-am pus sa se scurga cu o zi inainte intr-un tifon si l-am lasat in frigider.
Amestecam iaurtul cu 2 linguri de zahar pudra (zaharina daca vorbim de dietetic) ,cu frisca batuta spuma ,cu nectarul de pere si pepene .In gelatina aproape racita ,doar calduta ,incepem sa incorporam cu prudenta cate o lingura din acest amestec de iaurt-frisca -nectar .Incorporam usor vreo patru linguri ,omogenizam si apoi turnam aceasta in amestecul principal .iaurt-frisca-nectar.
Acest amestec il punem peste blat ,repartizand frumos si egal ,sa umplem fiecare forma cam trei sferturi.
Daca folosim forma de tort il punem pe tot odata peste blat.
Dam la frigider sa se intareasca.Ii trebuie cateva ore bune.E bine si de pe o zi pe alta dar merge si dupa cateva ore.
Dupa ce se intareste punem celelate pere si pepene,taiate cubulete  amestecate cu jeleul .
Plicul l-am amestecat cu putina apa(3-4 linguri) ,cat sa se inmoaie si sa devina o pasta .Perele si pepenele ,cubulete le-am pus pe foc cu o jumatate de cana de apa si doua linguri de zahar .Am fiert cateva minute pana s-a dizolvat zaharul si apoi am pus amestecul cu jeleu.Daca vi se pare prea gros mai puneti putina apa si mai fierbeti .Nu trebuie fiert prea mult pentru ca sa se mai vada cubuletele.
Punem jeleul format peste prajitura inchegata.
Ornam cu frisca ,firimituri de blat sau menta proaspata cu felii de pere si pepene galben.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu