duminică, 9 iunie 2013

Croissant

Un deliciu!



  • 50 ml iaurt
  • 50 ml smantana
  • 50 ml lapte
  • 30 ml ulei (varianta originala 50 ml ulei neutru ,ar fi uleiul de struguri)
  • 3-4 linguri de zahar
  • 2 oua
  • 10 gr drojdie uscata sau 20 gr drojdie proaspata
  • 8 gr sare
  • aprox 350 gr faina
Umplutura:
Toate ingredientele la temperatura camerei trebuie sa le avem.
-120 gr unt pentru uns cornurile(reteta originala)-sau varianta mea ,50gr unt
  •  branza dulce (Philadelphia sau proaspata dar scursa ) o cutie 
  • doua -trei linguri gris
  • 3-4 linguri de zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • zahar vanilinat ,un plic
Pentru uns cercurile de coca ne trebuie 100-120 gr unt la temperatura camerei ,moale.Asa scrie in reteta originala.Eu am folosit doar 50 gr.unt moale dar nu topit.
Putem pune si dulceata cu nuca sau alte umpluturi.

Se amesteca iaurtul uleiul,smantana intr-un vas.Se adauga ouale si se bate usor.
Intr-un castron se pune drojdia (daca e proaspata) cu putin lapte si zaharul .Se amesteca sa se dizolve.
Daca drojdia e uscata se pune odata cu faina ,amestecata cu aceasta
Se adauga acest amestec in crema cu iaurt si smantana.Adaugam restul de lapte caldut si faina apoi si framantam bine.Aluatul trebuie sa fie moale si flexibil,daca e prea tare mai punem putin lapte ,daca e prea moale mai punem putina faina.

Lasam la loc cald sa creasca ,sa-si dubleze volumul.
Impartim coca in 6-7 bile egale.
Intindem putin prima bila ,intr-un cerc mic,si punem un strat pe unt pe toata suprafata ei.Intindem alta bila ,o suprapunem peste prima si iar ii aplicam un strat de unt.Asa suprapunem toate bilele ,pe ultima lasand-o neunsa.
Intindem aceasta gramada de bile suprapuse sa formam un cerc concentric ..parca asa se numea.Le intindem usor ,fara prea mare apasare ,ca la un foitaj,intr-un cerc mare .
 Impartim cercul in patru iar apoi in mai multe ,cum vrem de mari cornurile.
 Punem umplutura
 Rulam de la baza spre varf su punem in tava unsa bine sau pe hartie de copt
 Aici e umplutura cu branza

 Ungem cu galbenusuri ,ne trebuie cam doua.Presaram din belsug zahar tos deasupra .
Le lasam la crescut cam 15-20 min intr-o tava acoperita cu hartie de copt.Nu trebuie sa fie prea cald pentru ca untul se va topi si va curge din cornuri.
Le dam la cuptorul incins la 180*.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu