sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Tort de ciocolata cu portocale si menta



Blatul l-am facut din :

-7 oua
-7 linguri zahar
-8 linguri faina
-un pic de sare (pe varful unui cutit,acolo)
zahar vanilat
-un sfert de lingurita de bicarbonat stins cu lamaie sau otet.

Se separa ouale,albusuri de galbenusuri .Albusurile se bat cu praful de sare pana se fac spuma apoi se incorporeaza zaharul,lingura cu lingura,dupa fiecare batandu-se bine.Se pun galbenusurile in albusuri si se incorporeaza usor ,circular ,cu lingura.Se incorporeaza faina,lingura cu lingura ,amestecandu-se tot asa cum v-am explicat.
Am dat explicatii la alte totruri,cu poze si trucuri, cum fac eu blatul.
Il punem in cratita tapetata pe fund cu hartie de copt sau in forma de tort acre ,va spun, e bestiala.

Cam 20 de minute ii trebuie sa se coaca ,la foc potrivit,adica 180 grade .Se incearca cu scobitoarea,cunoscutul test,daca intepam si se ia pe scobitoare coca mai trebuie lasat un pic,daca nu,e de bine.E gata.
Il lasam sa se raceasca in cuptor apoi dam cu cutitul usor pe marginele cratitei sau formei de tort,ca sa il dezlipim,si il scoatem din forma.Il taiem in trei si il lasam in asteptare.
Am facut doua creme
Crema 1 :iaurt si portocale
Crema 2:ciocolata si menta

Crema de iaurt si portocale:
  • 400 gr iaurt
  • 80 gr zahar
  • sucul de la o portocala
  • esenta de portocala
  • 150 ml frisca lichida
  • 10 gr gelatina
  • o portocala,doua
Se amesteca iaurtul cu zaharul ,coaja(eu am pus esenta de portocala,coaja era prea tratata cu substante) si sucul de la portocala.Gelatina hidratata in compot sau apa se pune intr-un vas iar acesta  cu fundul in alt vas cu apa fiarta(nu pe foc) pana se topeste.Se pune in crema de iaurt cu prudenta,adica...se ia din crema de iaurt cate o lingura si se amesteca cu gelatina calda ,apoi se incorporeaza totul una in alta.Se lasa la rece cam un sfert de ora apoi se incorporeaza frisca batuta tare ,spuma.Se pun si bucatelele de portocale .
  • Punem crema peste  prima parte din blat(insiropat bine) pe care il asezam tot in forma de tort sau cratita in care l-am facut.Ii facem un inel din hartie de copt si incercuim astfel:
 
 Dam iar la frigider pentru cateva ore,2-3 ore sa se intareasca bine.
Crema de ciocolata si menta:

  • 250 gr ciocolata
  • 300 ml frisca lichida
  • esenta de menta
  • 3 grame gelatina
Pentru crema de ciocolata si menta:
-mixez frisca pana devine spumoasa


-pun ciocolata cu 1/2 frisca lichida la topit ,pe baie marina si amestec pana se topeste ciocolata.
-gelatina o hidratez in compot sau apa
-pun gelatina in crema cu ciocolata care e fierbinte ,luata de pe foc.Pun esenta de menta.
Incorporez si cealalta jumatate de frisca


  Pun si al doilea blat pe care il insiropam bine cu suc natural de portocala si esenta de portocala. Dam la frigider iar pentru cateva ore ,sa se intareasca.
Dupa ce s-a intarit punem capac ,a treia parte din blat ,insiropata bine.
Facem glazura:

100 gr ciocolata
50 gr unt
200 gr frisca.
Se topesc pe baie marina si se toarna calduta peste tort.Se orneaza dupa imaginatie.
Pofta mare!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu