Blatul l-am facut din :
-7 oua
-7 linguri zahar
-8 linguri faina
-un pic de sare (pe varful unui cutit,acolo)
zahar vanilat
-un sfert de lingurita de bicarbonat stins cu lamaie sau otet.
Se separa ouale,albusuri de galbenusuri .Albusurile se bat cu praful de sare pana se fac spuma apoi se incorporeaza zaharul,lingura cu lingura,dupa fiecare batandu-se bine.Se pun galbenusurile in albusuri si se incorporeaza usor ,circular ,cu lingura.Se incorporeaza faina,lingura cu lingura ,amestecandu-se tot asa cum v-am explicat.
Am dat explicatii la alte totruri,cu poze si trucuri, cum fac eu blatul.
Il punem in cratita tapetata pe fund cu hartie de copt sau in forma de tort acre ,va spun, e bestiala.
Cam 20 de minute ii trebuie sa se coaca ,la foc potrivit,adica 180 grade .Se incearca cu scobitoarea,cunoscutul test,daca intepam si se ia pe scobitoare coca mai trebuie lasat un pic,daca nu,e de bine.E gata.
Il lasam sa se raceasca in cuptor apoi dam cu cutitul usor pe marginele cratitei sau formei de tort,ca sa il dezlipim,si il scoatem din forma.Il taiem in trei si il lasam in asteptare.
Am facut doua creme
Crema 1 :iaurt si portocale
Crema 2:ciocolata si menta
Crema de iaurt si portocale:
- 400 gr iaurt
- 80 gr zahar
- sucul de la o portocala
- esenta de portocala
- 150 ml frisca lichida
- 10 gr gelatina
- o portocala,doua
- Punem crema peste prima parte din blat(insiropat bine) pe care il asezam tot in forma de tort sau cratita in care l-am facut.Ii facem un inel din hartie de copt si incercuim astfel:
Dam iar la frigider pentru cateva ore,2-3 ore sa se intareasca bine.
- 250 gr ciocolata
- 300 ml frisca lichida
- esenta de menta
- 3 grame gelatina
-mixez frisca pana devine spumoasa
-pun ciocolata cu 1/2 frisca lichida la topit ,pe baie marina si amestec pana se topeste ciocolata.
-gelatina o hidratez in compot sau apa
-pun gelatina in crema cu ciocolata care e fierbinte ,luata de pe foc.Pun esenta de menta.
Pun si al doilea blat pe care il insiropam bine cu suc natural de portocala si esenta de portocala. Dam la frigider iar pentru cateva ore ,sa se intareasca.
Dupa ce s-a intarit punem capac ,a treia parte din blat ,insiropata bine.
Facem glazura:
100 gr ciocolata
50 gr unt
200 gr frisca.
Se topesc pe baie marina si se toarna calduta peste tort.Se orneaza dupa imaginatie.
Pofta mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu