vineri, 29 noiembrie 2013

Guguluf lamaios


Un chec umed ,lamaios ...mmmm....aromat ,mmm...adorat!


  • 225 gr unt la temperatura camerei
  • 240 gr zahar
  • 3 oua
  • 240 gr iaurt gras (grecesc ) sau smantana
  • 40 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita praf copt
  • zeama de la o lamaie si jumatate 
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 310-330 gr faina in functie de iaurtul ,smantana folosita (mai densa sau mai lichida).Aluatul obtinut nu trebuie sa fie tare ,ci moale cremos ca o smantana mai groasa.
  • 1 plic zahar vanilinat sau esenta de vanilie 
Dam drumul la cuptor!
Untul , la temperatura camerei , se amesteca cu zaharul si zaharul vanilinat pana se face cremos si se mai topeste zaharul.Se pun ouale ,unul cate unul ,amestecand dupa fiecare .Punem sarea.
Bineinteles  ca se poate folosi mixerul !
Punem doua -trei  linguri de faina(din cantitatea totala de 375-380 gr) si iar amestecam.
Adaugam smantana ( sau iaurtul) ,zeama de lamaie si inca vreo cateva linguri de faina.Amestecam sau mixam ,dupa caz.
Punem si laptele si apoi , in cateva prize , faina care a mai ramas  amestecata cu praful de copt.
Am pus faina alternativ ,de la inceput , caci asa crema de unt nu se taie chiar daca folosim unt care contine apa mai multa.
Coacem checul la foc potrivit ,cam 70 min.Se rumeneste frumos si il incercam si cu scobitoarea ca sa fim siguri ca totul e sub control.Daca pe scobitoare nu e aluat e gata checul nostru !
Putem sa-i facem si o glazura de lamaie daca dorim din zahar pudra amestecat cu zeama de lamaie si frecat bine cu lingura ,apoi turnat deasupra .Asta ,desigur ,daca ne plac prajiturile cat mai dulci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu