sâmbătă, 27 octombrie 2012
luni, 22 octombrie 2012
Amethyst
Ametist
Amethyst
Amethyst is a powerful and protective stone. It guards against psychic attack, transmuting the energy into love and protecting the wearer from all types of harm, including geopathic or electromagnetic stress and ill wishes from others.
Placinta cu dovleac
Au aparut dovlecii colorati care mai de care .Deja imi vin in minte miresmele lor de miez dulce si parfumat.Mmmmmm !!!
Nu-i asa ca sunt adevarate minuni ale toamnei?
Cateva mere cretesti rase alaturi si gustul e chiar sublim.
Placinta mea-i cam asa :
Intre timp dovleacul il curatam de coaja ,il radem pe razatoarea cu gauri mai mari si il punem pe foc cu vreo 3 pahare de apa si 4 linguri de zahar.Cat dovleac am pus ?Imi place sa fie mai mult in prajitura ,asa ca am avut vreo 5 cani rase.Il lasam sa fiarba completand din cand in cand cu putina apa sa nu scada si sa se arda pe foc.Radem si vreo doua-trei mere acrisoare si punem peste dovleac ,la fiert.Lasam sa scada bine ,sa nu mai aiba zeama,punem si o lindura-doua de gris si gata ,lasam la racit.
Coca o impartim in doua si intindem o parte pe masa si apoi o luam usurel si o punem in tava.
Peste ea adaugam a doua foaie pe care o intindem pe masa.
Dam la copt pana se aureste un pic deasupra,la foc potrivit ,cam o juma" de ora.
Am incercat si varianta cu dovleac copt.Forte bun ! Dovleacul copt il zdrobim cu o furculita ,sau cum ne e mai usor ,amestecam cu zahar si vreo cateva mere rase si punem un pic pe foc sa se topeasca zaharul .Apoi racim si il punem intre foi dand la copt asa cum am zis mai sus.
A venit ...toamnaaaa !!!!Cu miresmele ei...
Nu-i asa ca sunt adevarate minuni ale toamnei?
Cateva mere cretesti rase alaturi si gustul e chiar sublim.
Placinta mea-i cam asa :
- 200 gr unt sau margarina topita la baie marina si racita
- un pliculet de drojdie amestecata cu 500 gr faina
- un pic de sare
- 50 gr zahar (sau cat va place de dulce ,gustati compozitia)
- un plic de zahar vanilinat
- coaja de lamaie rasa
- o cescuta mica de lapte
- un ou
Intre timp dovleacul il curatam de coaja ,il radem pe razatoarea cu gauri mai mari si il punem pe foc cu vreo 3 pahare de apa si 4 linguri de zahar.Cat dovleac am pus ?Imi place sa fie mai mult in prajitura ,asa ca am avut vreo 5 cani rase.Il lasam sa fiarba completand din cand in cand cu putina apa sa nu scada si sa se arda pe foc.Radem si vreo doua-trei mere acrisoare si punem peste dovleac ,la fiert.Lasam sa scada bine ,sa nu mai aiba zeama,punem si o lindura-doua de gris si gata ,lasam la racit.
Coca o impartim in doua si intindem o parte pe masa si apoi o luam usurel si o punem in tava.
Peste ea adaugam a doua foaie pe care o intindem pe masa.
Dam la copt pana se aureste un pic deasupra,la foc potrivit ,cam o juma" de ora.
Am incercat si varianta cu dovleac copt.Forte bun ! Dovleacul copt il zdrobim cu o furculita ,sau cum ne e mai usor ,amestecam cu zahar si vreo cateva mere rase si punem un pic pe foc sa se topeasca zaharul .Apoi racim si il punem intre foi dand la copt asa cum am zis mai sus.
A venit ...toamnaaaa !!!!Cu miresmele ei...
vineri, 19 octombrie 2012
joi, 18 octombrie 2012
marți, 16 octombrie 2012
Boema
Boema
O prajitura fina si gustoasa ,asa o pot clasifica.
- 5 oua
- un varf de cutit de sare
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
- 3 linguri de cacao (am pus din cea neagra de dr.Oetker)
- un plic de zahar vanilinat
- 3 linguri ulei
- 1/2 plic de praf de copt
- 3 linguri de apa
- 2-3 linguri de zahar
- 200 ml apa
Cu el (rece) insiropam blatul racit si el.
Blatul:
Se separa albusurile de galbenusuri .Albusurile se bat bine cu sarea pana se fac spuma.Apoi se pune zaharul si zaharul vanilinat ,lingura cu lingura si se bate dupa fiecare.Se poate folosi mixerul,desigur.Se pune apa fiarta ,lingura cu lingura si se bate pana aceasta se incorporeaza.
Galbenusurile se freaca cu uleiul ,amestecand in acelasi sens.Apoi acestea se toarna in albusuri ,omogenizandu-se usor ,musai cu lingura,cu miscari gentile ,circulare ,de jos in sus ,cum mai am aratat in imagini si la alte blaturi.
Asa trebuie sa arate albusul batut spuma,ca o crema alifioasa, o halvita care ia forma pe care i-o dai.
Incorporarea galbenusurilor frecate cu ulei .Totul arata ca o crema spumoasa.
Faina cu cele trei linguri de cacao si praful de copt se cern in portii de cate doua linguri, printro-o sita , direct deasupra cremei de mai sus.Prin cernere asiguram incorporarea fina ,fara cocoloase.
Punem compozitia intr-o tava mica (nu cea de la aragaz ),37/24 cm si inaltime 7 cm ,in care am asezat hartie de copt unsa usor cu unt sau chiar ulei.Dam la cuptorul incins si lasam cam 25 de minute incercand abia dupa ce trece acest timp cu paiul ,batul ,scobitoare,ce avem la indemana.Daca se ia compozitie pe scobitoare mai lasam la cuptor un pic.
Crema:
- 500 gr frisca (daca nu contine zahar adaugati dupa ce o bateti cateva linguri de zahar si in ea),recomandat insa in cazul asta e frisca vegetala, se bate bine si are zahar in ea
- 250 gr, o cutie mascarpone
- 5 linguri de zahar pline cu varf
- 3-4 linguri de ness
- o cana de nuca prajita si pisata marunt (eu am batut-o cu ciocanul de snitele intr-o punga de plastic acoperita cu un prosop,sa nu se rupa punga)
- un ou
- 100 gr unt
- un pic de sare
- zahar vanilinat
Frisca se bate tare si se imparte in doua.O parte se pune in crema racita perfect ,rezultand o crema tare,ferma.Ma cam repet cu crema asta dar mai bine mai multe explicatii ca sa va iasa.
Peste blatul insiropat punem crema si nivelam frumos.
Peste ea punem frisca ,cealalta jumatate, si nivelam bine.Radem ciocolata deasupra ,putem sa mai presaram un pic de nuca sau nu.Dam la frigider minim 3-4 ore ,indicat de pe o zi pe alta .
Cam asta e ,o prajitura de nota 10!
Observatii:
1.Se poate si fara cutia de mascarpone
2.Se poate si fara nuca
3.Musai in tava mai mica ,sa iasa inalta ,asta e tot farmecul !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)