Usor ,delicat ,tortul cu banane caramelizate e chiar un deliciu.
Blat :
- 6 oua
- 6 linguri cu zahar
- un varf de cutit cu sare
- 6 linguri cu varf de faina
- 3 linguri cu ulei
Pentru crema putem folosi:
- o budinca de vanilie sau facem o crema de vanilie (explicata mai jos)
- 2 cutii mascarpone (o cutie are 250 g)
- 1 plic gelatina (10 g)
- 600 g frisca vegetala
- 1 plic intaritor de frisca
- 8 banane mari
- zeama de la o jumatate de lamaie.
1.Pentru blat ,
- dam drumul la cuptor
- separam albusurile de galbenusuri .Mixam sau batem cu telul albusurile cu praful de sare pana se intaresc bine .Incepem sa punem zaharul ,batand bine dupa fiecare lingura adaugata astfel incat ne iese o bezea tare care nu cade de pe tel.
Galbenusurile le amestecam intai cu uleiul , apoi cu o lingura de faina si apoi le incorporam in bezeaua de albusuri ,usor ,cu miscari circulare.Punem si restul de faina ,lingura cu lingura , amestecand usor dupa fiecare.
Dam la cuptor cam 20 minute pana se rumeneste putin.Facem testul cu scobitoarea ,infigem scobitoarea in blat si daca se ia pe scobitoare il mai lasam ,daca nu ,e perfect.
Lasam blatul sa se raceasca .
Crema:
2.Batem frisca bine cu plicul de intaritor si o lasam in asteptare.
3.Gelatina o punem la inmuiat cu putina apa sau sirop,sa o cuprinda bine pe toata (doua linguri de sirop).
4.Facem caramelul
Pentru caramel:
- 200 gr zahar
- 4 banane
- 6 linguri de lapte
- 1/2 pachet de unt
Punem zaharul intr-un vas si amestecam bine pana se face auriu .Atentie!Sa nu se arda zaharul caci devine amar.Punem untul si amestecam usor ,punem si laptele.Are consistenta unui sos ,placut si curgator.
Adaugam bananele si fierbem putin scuturand tigaia si amestecand cu grija ,sa nu se storceasca bananele.
Intoarcem usor bananele pe toate partile.Le lasam sa se raceasca .
Crema de vanilie :
- 1/4 (un sfert )de pachet de unt
- 2 linguri cu varf de faina
- 2 linguri cu zahar
- esenta de vanilie
- putina sare
- 300 ml lapte dulce fierbinte
- un galbenus de ou
Asa trebuie sa arate .De fapt,asta e crema facuta in proportie de 1/2.
http://giorgig.blogspot.ro/search/label/Creme
Am pus poza de la crema de vanilie postata aici ,pe sait .Aici cantitatea e dubla fata de reteta tortului cu banane caramelizate.
Tragem de pe foc ,racorim putin si punem galbenusul si sarea .Mai dam pe foc si amestecam de cateva ori si gata ,lasam sa se raceasca.
Gelatina ,umflata ,o punem ,cu vasul in care e , in alt vas cu apa fierbinte ,pana se topeste de tot.
4 banane se zdrobesc ,se stropesc cu zeama de lamaie si se paseaza pana se fac un piure .
Asamblam:
Blatul se taie in doua .
Crema de vanilie ,rece , se amesteca cu gelatina lichida , cu mascarpone , sosul de caramel (pastram din el vreo 3-4 linguri pentru ornat) si bananele facute piure.Apoi se amesteca cu frisca ,batuta bine,din care mai pastram o cana ,pentru ornat.
Intr-o forma detasabila de tort punem o parte din blat ,insiropam.
Punem crema(pastrand o cana si pentru imbracat tortul) ,o parte din bananele caramelizate (pastram si pentru ornat putinele) si acoperim cu partea cealalta de blat peste care punem crema oprita.
Dam la rece sa se inchege bine si apoi imbracam cu frisca ,ornam cu banane caramelizate ,peste care turnam sosul ramas special pentru asta.
Pofta mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu