Blatul se compune din :
de trei ori cate :
- doua albusuri
- doua linguri de zahar
- 1/2 lingura faina sau amidon alimentar
- un praf de sare
- 4 linguri cu nuca macinata
Coacem pe dosul unei cratite rotunde sau pe baza formei de tort ,la foc mic (am mai si deschis usa cuptorului uneori ,ca sa-i dau posibilitatea sa se usuce ,fara sa se arda),pana se intareste pe margini si se aureste un pic.Repetam deci operatiunea de trei ori, rezultand astfel trei blaturi aurii.
Am pregatit zaharul ars pentru crema ,una din ele.
Crema de caramel si ness este facuta din:
- 200 gr zahar tos
- 150 gr nuci macinate
- 200 ml smantana dulce pentru frisca
Zaharul se pune intr-un vas uscat si se lasa la foc mic pana incepe sa se lichefieze.Amestecam in el ,nu il lasam sa se inchida la culoare prea mult pentru ca devine amar.
Il turnam pe o hartie de copt ,unsa cu unt ,cand devine perfect lichid ,lasandu-l sa se raceasca.Il spargem cu un ...ce avem la indemana .Eu am avut un topor.Hmmm....Brutal !
Apoi l-am luat la zobit ,bagat intr-o punga de plastic si infasurata (punga) intr-un prosop.Era mai usor cu un robot.
Am batut frisca tare ,am amestecat cu zaharul ars prefacut in praf si pulbere si cu nucile macinate.Un deliciu de crema!Am pus si pliculetul de ness.
Crema de vanilie o mai am pe saitul meu ,o crema usor de facut sau putem folosi crema din reteta originala a tortului ,adica:
- 6 galbenusuri
- un praf de sare
- 4 linguri de zahar
- 3 linguri faina sau amidon alimentar
- 350 ml lapte
- 200 gr unt 85 % grasime ,la temperatura camerei
- esenta de vanilie
Se pune pe un platou putina crema de vanilie ,se intinde foarte subtire ,cat blatul.
Se aseaza blatul.
Se pune crema de vanilie ,apoi cea de caramel si ness.
Se alterneaza in felul asta pentru toate cele trei blaturi ,terminand cu cele doua creme.
Se orneaza dupa preferinta ,cu cacao ,frisca sau ce va place.Eu am folosit niste figurine din zahar ars.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu