- Blatul se compune din doua grupaje
- Primul :
- 30 gr zahar
- 30 gr miere
- 1 albus
- 60 gr migdale macinate sau putem folosi nuca macinata
- 3 galbenusuri
- un praf sare
- Al doilea :
- 3 albusuri
- 35 gr zahar
- 45 gr faina
- un praf sare
- Crema Bavareza:
- 100 ml lapte
- 30 gr zahar
- 2 galbenusuri
- 5 gr gelatina
- 200 gr frisca lichida
- esenta de portocala
- un praf de sare
- Crema de vanilie:
- 40-50 gr zahar pentru caramelizat (daca folosim smanatana dulce ,fara zahar putem pune chiar 60 gr zahar)
- 360 gr frisca lichida
- vanilie,esenta
- 5 gr gelatina dizolvata in 4 linguri de apa sau compot
- 4 galbenusuri
- Jeleul de fructe :
- Am facut un piure din fructele dintr-un compot de pere si mango,mi-a iesit cam doua cani de piure ,doua cani mari .
- trei bucatele mici (patratele ,ca la ciocolata) de glucoza
- doua linguri de zahar numai daca il vreu mai dulce ,mie mi-a fost suficienta glucoza
- 10 gr gelatina
Crema bavareza :
Batem frisca lichida .Gelatina o punem la inmuiat in trei linguri de apa sau compot.Galbenusurile le mixam cu sarea ,zaharul ,laptele si le punem pe foc pe bain-marie ,amestecand mereu, pana se ingroase ca o smantana. Le tragem de pe foc si in apa folosita pentru ele pentru bain-marie punem vasul in care sta gelatina cu apa ,asta pentru ca sa se dizolve ,sa se faca lichida. Adaugam gelatina in crema de galbenusuri (cu precautie,intai punem o lingura ,apoi doua ,din compozitia de galbenusuri in gelatina ,apoi turnam aceasta in toata crema de galbenusuri ),o lasam sa se raceasca ,amestecand in ea si apoi ii incorporam frisca batuta spuma .
Crema de vanilie:
Se pune frisca la fiert ,amestecand mereu in ea.Separat caramelizam zaharul iar cand are culoarea mierii se adauga putin cate putin in frisca fierbinte.Se ia de pe foc ,se pune esenta de vanilie si cand e usor calduta se adauga galbenusurile amestecate intr-o pasta omogena.Se da din nou pe baie marina pana cand se face o crema ca o smantana subtire.Se ia de pe foc si se pune apoi gelatina(topita,lichida,pe bain-marie) ,tot asa cum am mai spus.Intai se pune o lingura,doua , din compozitie in gelatina ,apoi rasturnand aceasta in toata crema. Se lasa crema sa se raceasca la temperatura camerei
Am facut piureul de fructe si l-am pus la frigider pana a doua zi . A doua zi am dizolvat gelatina in putin suc si am topit-o pe bain-marie cu glucoza. Am amestecat cu piureul de fructe.
Asamblare : Am trei forme de tort ,cu pereti detasabili, de marimi diferite ,pentru blatul de tort am folosit marimea medie ,pentru asamblat am folosit marimea mica. Am pus o farfurie adanca pe forma cea mica de blat de tort ,am imbracat peste farfurie ,tot fundul tortului (care ulterior va deveni fata tortului) in folie si am prins inelul.Pe marginile inelului am pus hartie de copt apoi am turnat crema Bavareza .Am dat la frigider sa se intareasca apoi am pus crema de vanilie si apoi blatul si am dat la frigider pentru mai mult timp ,eu pana a doua zi . A doua zi am intors tortul invers si cu grija am desfacut peretii detasabili .Am dat la o parte farfuria ,cu ajutorul careia am format craterul in tort,si am pus piureul de fructe pe care l-am amestecat cu gelatina topita .Am pus la intarit si dupa cateva ore am decorat .
Fiuuu!!!Nu credeam sa-mi iasa ,cu atata nebunie dar a iesit total delicios !
Ai facut un tort foarte delicios :), ma bucur ca ai incercat decorul, ca sa-ti iasa mai perfect si cu colt ca la un cornet, sa faci totusi fasiile pe care aplici ciocolata dreptunghiulare :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru felicitari :) La multi ani cu multa sanatate si realizari :-* !!!
Multumesc Anastasia !La fel si tie !
RăspundețiȘtergere