Oare va place tortul meu?
Ninge intr-una iar eu ma gandeam la primavara azi.Doar azi caci maine pornesc la sanius.
In tortul meu e un fluture care se priveste in oglinda lacului inrosit de flacarile unui apus tomnatic si se intreaba?Cine-i?Sa fiu eu?...Oglinda ,oglinjoara...
Astazi inca ma gandeam ce tort sa fac .As fi vrut sa-l dedic unui prieten ,de-adevaratelea,adica sa i-l daruiesc,numai ca e departe si nu pot face asta.Nu poate decat sa stie ca am inchinat in cinstea lui un vin si am gustat un tort aniversar,dedicat numai lui .
Noroc prietene !In drumul tau sa ai numai bine ,asa cum si tu imparti numai bine!
Iata ce contine tortul:
Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 3 linguri faina nu prea pline
- 1 lingura amidon
- 4 linguri nuci macinate
- 1/2 lingurita bicarbonat stins in otet
- vanilie
- 150 grame orez cu bob rotund
- 800 gr lapte
- un varf de lingurita sare
- 4 linguri peltea de coacaze si zmeura (eu am facut-o in casa).Puteti folosi gem de caise,piersici,peltea de gutuie...
- piure de piersici din compot (putem folosi alte fructe ,spre exemplu pere, in locul piersicilor)
- o lingura de zahar
- 150 gr frisca (smantana dulce)
- 10 gr gelatina
- vreo 10 bezele zdrobite
- 4 iaurturi mici cu fructe
- 3 linguri peltea de coacaze sau gem de piersici,caise
- 150 ml frisca
- 10 gr gelatina
- un pic de sare
- vreo 10 bezele zdrobite
- 4 linguri peltea de coacaze
- 5 linguri de lichior de fructe de padure si alte fragute.
- 10 gr gelatina
- 2 ciocolate albe
- 4 linguri zahar pentru topit
Nucile eu obisnuiesc sa le si prajesc un pic.In rest procedam ca la orice pandispan ,il gasiti la torturile mele ,aici pe blog ,explicat foarte bine.Separam albusuri de galbenusuri.Albusurile le batem cu un praf de sare pana se fac spuma apoi punem zaharul si batem dupa fiecare lingura pana se face ca o halvita,spuma tare.
Galbenusurile le frecam cu vanilia,amidonul si le incorporam usor,cu lingura in spuma de albusuri .Adaugam si faina si nucile si amestecam bland ,sa nu suparam spuma de albusuri si sa se pleosteasca.Punem bicarbonatul si fuga la cuptorul incins ,cam 20 min .Il lasam la foc potrivit,180 gr ..pentru cine are grade.Forma de tort e cea mica ,de vreo 26 cm.
L-am scos din cuptor si cu un cutit meserias ,daruit de acest prieten caruia ii dedic tortul ,am taiat un capac subtirel ,nu cu alt scop decat sa fie drept blatul.Capacul l-am mancat pe loc.
Am pus blatul la loc in inelul de la forma de tort si l-am incadrat in hartie de copt.
Am insiropat cu compot de piersici.
Crema 1
- 150 grame orez cu bob rotund
- 800 gr lapte
- un varf de lingurita sare
- 4 linguri peltea de coacaze si zmeura facuta de mine.Puteti folosi gem de caise,piersici,peltea de gutuie...
- piure de piersici din compot (putem folosi alte fructe ,spre exemplu pere, in locul piersicilor)
- o lingura de zahar
- 150 gr frisca (smantana dulce)
- 10 gr gelatina
- vreo 10 bezele zdrobite
- 4 iaurturi cu fructe
- 3 linguri peltea de coacaze sau gem de piersici,caise
- 150 ml frisca
- 10 gr gelatina
- un pic de sare
- alte 10 bezele
Cand s-a facut il dam la rece .
Batem frisca tare.Piersicele le pasam cu robotul .
Gelatina o punem intr-o cescuta cu apa sau compot si dupa ce se umfla ea acolo punem ceasca cu pricina in tr-un vas cu apa fiarta,sa se lichefieze.Atentie,nu punem pe foc.
O incorporam in piersicele pasate .Cum?Punem intai o lingura ,doua de piure in ea ,apoi o rasturnam in tot piureul.
Cand se raceste orezul(la temperatura camerei, adaugam gemul ,piureul de piersici si frisca .Punem peste blatul insiropat cu compot dupa ce am zdrobit acele bezele pe el.
.Dam la rece pana se intareste bine.
Crema nr.2:
- 4 iaurturi cu fructe
- 3 linguri peltea de coacaze sau gem de piersici,caise
- 150 ml frisca
- 10 gr gelatina
- un pic de sare
- cateva bezele
Zdrobim cateva bezele pe stratul de orez si punem crema nr.2 cu iaurt.Dam la rece.
Jeleu:
- 4 linguri peltea de coacaze le diluam pe foc cu vreo 5 linguri de lichior de fructe de padure si alte fragute.Amestecam cu gelatina hidratata cum v-am explicat.Lasam sa se raceasca.
Am dat la rece pana s-a intarit jeleul si am decorat astfel.
Din ciocolata alba, topita intr-un vas pe baie marina, am pus pe hartia de copt fasii pe care le-am delimitat cu cutitul cat inca nu se intarise de tot .Am facut fluturi tot din ciocolata alba iar din zahar ars am turnat tot pe hartia de copt suvite.
Pofta imensa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu