Toho crosetat in motive diverse.
Culori de roz piersica alaturi de culorile pamantului ,nuante diverse de gri ,kaki ,bej.
Capacelele sunt deosebite!
duminică, 23 martie 2014
Cheesecake
Nu mi-a iesit o poza frumoasa dar rezultatul a fost excelent.
Reteta este de la "floridezahar" care are si o poza de vis.
Reteta este de la "floridezahar" care are si o poza de vis.
- 1 kg branza (ea zice macinata fin,cremoasa)Eu am avut branza dulce si de aia nu mi-a iesit exact ca a ei.
- 60 gr unt
- 6 oua
- 190 gr zahar
- 40 gr budinca de vanilie
- 110 gr faina cernuta
- coaja de lamaie
Saratele fragede
Fragede ,se topesc in gura .Nu sunt acelea foioase dar va asigur ca e o reteta excelenta .
- 500 gr faina
- 150 gr unt
- 100 gr untura
- 1 ou
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 pachetel drojdie proaspata
- 4 linguri cu lapte
- o lingura cu zahar
- 150 gr smantana
Se amesteca pana se fac firimituri mari .Adaugam oul,smantana ,sarea si la sfarsit drojdia .
Framantam (omogenizam) o coca pufoasa ,usor de manevrat.
O impartim in doua .
Intindem coca pe masa infainata ,nu prea subtire ,cam 4 mm ,ungem cu un galbenus in care am pus o lingura de lapte .Taiem cu o rola speciala sau cu un cutit .Presaram branza sau cascaval ras si chimen.Apoi luam fiecare saratea si o punem in tava unsa .
Coacem la foc potrivit pana se rumenesc usor.
duminică, 16 martie 2014
Martisoare si cadouri de martie
- Tween si toho ,asamblate in bratari alb-rosu ,specifice martisorului.
- Bratari diverse cu pietre semipretioase ,snur,elemente vintage ,inchizatori in acelasi stil.
- "Copacul vietii" cu toho si sarma argintata/
joi, 13 martie 2014
Prajitura "Televizor"
O prajitura cu foi si blat ..mmm...si ciocolata si crema de vanilie !!!
Foile:
- 10 linguri ulei
- 10 linguri de zahar
- 10 linguri lapte
- 2 oua
- 4 linguri cacao neagra
- un praf de sare
- esenta de vanilie
- 1 lingurita bicarbonat de amoniu stins cu zeama de lamaie
- 500 gr faina
Blat:
- 8 oua
- 8 linguri de zahar
- 8 linguri ulei
- un praf de sare
- esenta de vanilie
- o lingurita praf de copt
- 12 linguri faina
Crema de vanilie o am aici pe sait ,dati cautare.http://giorgig.blogspot.ro/2012/03/crema-de-vanilie.html
Se monteaza astfel.:
Se pune o foaie de cacao ,crema de vanilie ,
blat insiropat putin (eu am folosit compot de pere,puteti face putin zahar ars topit in apa ..sau orice sirop doriti) .Nu insiropati prea tare,o lingura ici ,una colea ,imprastiata pe toata suprafata blatului !!
Urmeaza iar crema de vanilie si apoi ultima foaie cu cacao peste care ungem un strat exrem de subtire de crema de vanilie .
Dam la rece ,sa fie perfect rece cand punem glazura.
Secretul unei glazuri frumoase la orice tort ,prajitura ,consta in faptul ca trebuie unsa suprafata peste care o turnam cu un strat uniform de crema cu unt si aceasta suprafata sa fie rece ,de la frigider.
Glazura:
- 50 gr zahar
- 150 ml lapte
- 200 gr ciocolata (>58% cacao)
- 50gr unt
Prajitura "Foi cu miere"
O prajitura excelenta care necesita timp , rabdare si ..rabdare.
Crema este usor de realizat dar foile presupun un pic de indemanare.
Pentru foi avem nevoie de:
Crema este usor de realizat dar foile presupun un pic de indemanare.
Pentru foi avem nevoie de:
- 200 grame zahar tos
- un praf de sare
- 60 gr unt sau margarina
- doua oua
- aprox 800 gr faina
- 8 linguri lapte
- o lingurita bicarbonat de amoniu si una de bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie sau otet.
- 4 linguri cu miere
Se ia de pe foc si se lasa pana devine caldut.Peste acest amestec se pun ouale batute putin ,bicarbonatul (ambele feluri)stins in lamaie sau otet si la urma faina.Se framanta o coca pana nu se mai lipeste de maini.Se mai presara faina ,cate putina daca coca nu e buna de intins.O modelam pana devine elastica .
O impartim in patru si ne ajutam de faina ca sa nu se lipeasca de masa sau de maini sau sucitor.
Luam o hartie de copt ,o ajustam cat fundul tavii pe coacem prajitura ,o ungem cu putin ulei si intindem pe ea (pusa pe masa)o foaie subtire de coca ,presarand faina cand pe sucitor ,cand pe coca ,asta ajutandu-ne sa nu se lipeasca .
Putem folosi putin ulei pe post de ajutor ca sa nu se mai lipeasca .Ungem foaia ,sucitorul ,coca...Cum ne e mai usor .Eu am folosit faina.Apoi am luat hartia de copt cu coca intinsa si am transferat-o pe fundul tavii .
Am copt foile pe dosul tavii de la aragaz ,tava cea mai lunga de la aragaz.Atentie !!!Se coc repede ,cam 10-12 minute ,pana fac puncte aurii pe ici ,pe colea...Se coc la foc potrivit ,cam 180*.
Dupa ce am scos foaia din cuptor ,deasupra ei punem o tava si o intoarcem rapid (cu tava pe care s-a copt ) invers ,ca sa ii scoatem foaia de copt.Cat este fierbinte se scoate mult mai usor.Se lasa pe o suprafata plana sa se raceasca.
Crema:
O impartim in patru si ne ajutam de faina ca sa nu se lipeasca de masa sau de maini sau sucitor.
Luam o hartie de copt ,o ajustam cat fundul tavii pe coacem prajitura ,o ungem cu putin ulei si intindem pe ea (pusa pe masa)o foaie subtire de coca ,presarand faina cand pe sucitor ,cand pe coca ,asta ajutandu-ne sa nu se lipeasca .
Putem folosi putin ulei pe post de ajutor ca sa nu se mai lipeasca .Ungem foaia ,sucitorul ,coca...Cum ne e mai usor .Eu am folosit faina.Apoi am luat hartia de copt cu coca intinsa si am transferat-o pe fundul tavii .
Am copt foile pe dosul tavii de la aragaz ,tava cea mai lunga de la aragaz.Atentie !!!Se coc repede ,cam 10-12 minute ,pana fac puncte aurii pe ici ,pe colea...Se coc la foc potrivit ,cam 180*.
Dupa ce am scos foaia din cuptor ,deasupra ei punem o tava si o intoarcem rapid (cu tava pe care s-a copt ) invers ,ca sa ii scoatem foaia de copt.Cat este fierbinte se scoate mult mai usor.Se lasa pe o suprafata plana sa se raceasca.
Crema:
- 500 ml lapte
- 5 linguri de gris
- un praf de sare
- 200 gr zahar pudra
- o lamaie ,zeama si coaja
- 250 gr unt gras 80% grasime sau peste
- un plic de zahar vanilinat
- un borcanel de 400 gr gem de prune sau caise,piersici
- o cana de nuci zdrobite si prajite un pic intr-o tigaie teflonata (obtional prajirea)
Untul ,la temperatura camerei se freaca cu zaharul ,zaharul vanilinat .Apoi il adaugam treptat ,lingura cu lingura in crema de gris perfect racita.Nu insistam cu amestecatul pentru ca are tendinta sa se taie din cauza lamaii .
Montam prajitura :
Punem o foaie ,apoi crema ,alta foaie ,gemul de prune sau caise peste care presaram nuca ,alta foaie ,crema si ultima foaie.Sper ca am zis patru foi!
Se pune hartia de copt peste ea ,apoi o tava ca sa o preseze un pic si musai se lasa pana a doua zi!!!
E!!Ce credeati ca treceti la mancat???
Se pot coace foile cu o zi inainte ca sa ne fie mai usor dar prajitura se taie a doua zi dupa montare.
Pofta buna !!!
A doua zi :
miercuri, 5 martie 2014
"Trei ciocolate " cu visine
"Trei ciocolate" cu visine
Blatul l-am facut din patru oua dar cred ca trebuia din trei ,asta pentru ca in viziunea mea blatul trebuia mai subtire.
- 3 oua
- 3 linguri de zahar
- un praf de sare
- 1 lingura ulei
- 4 linguri cu varf cu faina
- praf ce copt ,un varf de lingurita e obtional .
Lasam blatul sa se raceasca si purcedem la crema 1.
Crema de ciocolata :
Are trei straturi de ciocolata :cu lapte ,neagra si colorata ,in cazul meu.Poate fi ciocolata alba ,simpla in locul celei colorate .Eu am pus suc de sfecla si am colorat crema de ciocolata alba.Am pus si visine din congelator ,ii da un gust special!
Pentru fiecare crema procedam la fel .Trebuie insa dupa ce o turnam pe fiecare sa lasam la rece tortul ca sa-i dam cremei timp sa se inchege ,altminteri intra cremele una in alta.
Crema - ne trebuie de trei ori cantitatile enumerate mai jos ,cu exceptia ciololatei unde avem nevoie de
200 gr ciocolata neagra ,200 gr ciocolata cu lapte ,200 gr ciocolata alba:
CREMA NR.1
- 200 gr ciocolata neagra
- 200 gr frisca lichida sau smatana pentru frisca
- 1 plic de gelatina
- 150 gr frisca batuta spuma (sau smantana pentru frisca).In cazul in care folosim smantana pentru frisca e necesar sa adaugam zahar pudra ,dupa gust (o lingura -doua),deoarece smantana asta nu contine zahar
Ciocolata,rupta bucatele se pune intr-un vas impreuna cu 200 gr smantana pentru frisca sau frisca ,pe baie marina pana se topeste .Se amesteca in ele sa se omogenizeze.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca ,sa fie un pic calduta , amestecandu-se prin ea .Gelatina se pune cu vasul in care e in alt vas cu apa fiarta ,dar nu pe foc.Se lasa acolo pana se topeste ,apoi se amesteca cu ciocolata topita cu frisca.
Frisca ,150 gr ,se bate spuma si se amesteca in compozitia cu gelatina.Se amesteca intai vreo doua linguri de frisca cu crema de ciocolata ,apoi se rastoarna in restul compozitiei.
Captusim cu hartie de copt forma de tort in care am facut blatul ,in asa fel incat hartia sa fie un pic mai inalta decat forma, punem blatul pe care il insiropam cu ce dorim .Putem face sirop o cafea solubila sau apa cu zahar si o esenta.
Peste blat turnam crema ,punem visinele si dam la rece.
Asa procedam si cu crema nr 2 - unde folosim ciocolata cu lapte
-----------------cu crema nr 3 - unde folosim ciocolata alba sau colorata cu fructe
Dupa fiecare strat de crema lasam la frigider sa se intareasca.Pentru intarire rapida putem da si la congelator.
Atentie sa nu o lasam prea mult la congelator.Incercam cu degetul ,daca e ferma ,nu intra dedetul la apasare usoara e de buine ,putem pune crema nr.2
Decoram asa cum ne place .
Abonați-vă la:
Postări (Atom)