vineri, 29 noiembrie 2013

Guguluf lamaios


Un chec umed ,lamaios ...mmmm....aromat ,mmm...adorat!


  • 225 gr unt la temperatura camerei
  • 240 gr zahar
  • 3 oua
  • 240 gr iaurt gras (grecesc ) sau smantana
  • 40 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita praf copt
  • zeama de la o lamaie si jumatate 
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 310-330 gr faina in functie de iaurtul ,smantana folosita (mai densa sau mai lichida).Aluatul obtinut nu trebuie sa fie tare ,ci moale cremos ca o smantana mai groasa.
  • 1 plic zahar vanilinat sau esenta de vanilie 
Dam drumul la cuptor!
Untul , la temperatura camerei , se amesteca cu zaharul si zaharul vanilinat pana se face cremos si se mai topeste zaharul.Se pun ouale ,unul cate unul ,amestecand dupa fiecare .Punem sarea.
Bineinteles  ca se poate folosi mixerul !
Punem doua -trei  linguri de faina(din cantitatea totala de 375-380 gr) si iar amestecam.
Adaugam smantana ( sau iaurtul) ,zeama de lamaie si inca vreo cateva linguri de faina.Amestecam sau mixam ,dupa caz.
Punem si laptele si apoi , in cateva prize , faina care a mai ramas  amestecata cu praful de copt.
Am pus faina alternativ ,de la inceput , caci asa crema de unt nu se taie chiar daca folosim unt care contine apa mai multa.
Coacem checul la foc potrivit ,cam 70 min.Se rumeneste frumos si il incercam si cu scobitoarea ca sa fim siguri ca totul e sub control.Daca pe scobitoare nu e aluat e gata checul nostru !
Putem sa-i facem si o glazura de lamaie daca dorim din zahar pudra amestecat cu zeama de lamaie si frecat bine cu lingura ,apoi turnat deasupra .Asta ,desigur ,daca ne plac prajiturile cat mai dulci.

duminică, 3 noiembrie 2013

Strudel cu mere



Am pornit in cautarea unei retete de strudel vienez si am gasit lucruri interesante.N-am fost 100% multumita de rezultat dar in cautari am dat peste o reteta minunata pe un blog culinar lily_musat.Ii multumesc si mai fac din retetele ei.

Asadar reteta este cam asa:

O ciulama facuta din :

  • 4 linguri (fara varf ) de faina
  • 6 linguri de ulei
Se amesteca si se pun pe foc pana la punctul de fierbere(face basicute)


Aluatul propriu-zis:

  • 12 linguri de ulei
  • 11 linguri apa minerala
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 plic(5 gr) praf copt
  • 1 lingura de smantana groasa (optional,am pus pentru fragezime dar merge si fara caci am facut-o si in varianta" fara")
  • 1 lingura otet 
  • faina cat cuprinde ca sa facem un aluat potrivit de tare ,care se framante frumos.
Se intinde aluatul cam de 3 mm grosime ,deci nu foarte mult ,se pune ciulamaua rece deasupra ,intinzandu-se uniform cu un cutit ,apoi se ruleaza si se da la frigider minim o ora.


Intre timp pregatim merele ,,vreo doua kg ,pe care le facem cum dorim,ori le dam pe razatoare (curatate de coaja) si le calim cu zahar (doua ,trei linguri ,si scortisoara) ori le curatam de coaja si le taiem cubulete ,amestecandu-le apoi cu pesmet si scortisoara.
Se scoate din frigider aluatul rece si se intinde pe masa infainata intr-un strat cat mai subtire ,sa vedem fata de masa (musama) prin el.Daca ne e greu sa-l intindem pe tot odata putem imparti sulul in doua sau chiar patru bucati si apoi il intindem cat mai subtire.
Se pun merele reci ,fara zeama ,intr-un strat cat mai generos ,se presara gris sau pesmet ,ca sa absoarba zeama cat mai bine (chiar si stoarse tot lasa suc) si se ruleaza cat mai strans ,pana la jumatatea aluatului ,cand se incepe iar operatiunea pentru un alt strudel.Se taie cat sa incapa in tava ,eu am taiat in doua si am asezat in tava unsa cu margarina.Se coace pana se rumeneste usor ,se portioneaza si se pudreaza fierbinte cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilinat .